19
okt

KAKO SE VAŠE LICE MIJENJA U DVADESETIM, TRIDESETIM I ČETRDESETIM GODINAMA ŽIVOTA!

Sa svakim novim rođendanom dolaze nove brige, jer vaša koža postaje drugačija. Osim toga i vaš oblik lica se takođe mijenja, ali na svu sreću postoje načini kako da to zaustavite ili barem usporite. Kako biste ih savladali, predlažemo da prvo shvatite šta se zapravo dešava s vašim licem u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama života.

Dvadesete

Visok nivo kolagena vašu kožu čini elastičnom i daje joj prirodni sjaj. Međutim, nije sve tako sjajno, čak i ako imate samo dvadeset godina. Moguća je pojava akni koje mogubiti problematičnije od onih u tinejdžerskom uzrastu. Korištenjem protu – upalnih proizvoda, sa cvijetnim vodicama možete smanjiti upale i osvježiti kožu lica. Veoma je važno naglasiti da se u ovoj deceniji života trebate potruiti da njegujete i sačuvate kožu, kako biste u tridesetima vidjeli efikasne učinke umjesto probleme s licem. Nanosite deblje slojeve kreme za sunčanje, a posebnu pažnju posvetiti jutarnjoj rutini u kojoj su vam neophodni antioksidantski proizvodi, kako biste usporili proces starenja i pojavu bora. Ono što oduševljava je zategnuta, naglašeni obrazi, a vaše lice izgleda baš onako kako biste željeli da ostane cijeli život.

Tridesete

Neujednačena boja kože i i naglašene bore između i oko očiju, glavni su problem tridesetih. Sada se počinje odražavati na licu sve ono što jeste ili niste radili u dvadesetim. Hiperpigmentacija, koja podrazumijeva smeđe fleke na licu, počinje da se dešava na području čela, obraza i brade, što vam predstavlja problem koji želite riješiti. Obično se radi o posljedicama izloženosti sunčevoj svjetlosti, međutim može se raditi i o poremećaju hormona. Savjetuje se da koristite pilinge za čišćenje lica, kao i ulja koja pomažu u smanjenju izraženosti pigmentacija na koži.

Ako ste u drugom stanju izbjegavajte hemijski napravljene proizvode i korstite isključivo prirodne preparate za njegu kože. U ovim godinama počet ćete primjećivati kako se koža lica mijenja, jer zbog nedostatka kolagena lice poprima mršaviji izgled  sa izraženijim kostima. Zbog toga ćete možda izgledati umornije i starije, ali neka vas to ne obeshrabri, jer postoje različiti serumi i drugi preparati  koji mogu vratiti elastičnost licu.

Četrdesete

Glavni problem ove dekade je definitivno suha koža, koja vodi ka izraženijim borama i pjegama na licu. Zato se preporučuje korištenje proizvoda koji hidratiziraju kožu lica, jer sadrže snažne antioksidanse koji uklanjaju znakove starenja i njeguju vašu kožu. Lice u četrdesetima postaje pomalo ispijeno, jer zbog nedostatka vlažnosti (usljed nedovoljne hidratacije) koža gubi elastičnost i povlači se prema dole. To se najviše vidi oko usana i obraza.

Svaka decenija života nosi sa sobom neke prednosti i neke mane, ali ključno u svakoj jeste prihvatanje sebe. Zadovoljna žena je sretna žena, koja ujedno izgleda i odmorno i svježe. Ne postoji preparat, koji vas može toliko podmladiti jer je starenje stvar psihe. Ako se osjećate mlado, bore i oblik lica ne mogu vam narušiti samopouzdanje. Budite najbolja verzija sebe u svakoj deceniji, jer vi to jeste.